Ce înseamnă pregătire online cu ajutorul unor lecții digitale?
Copiii zilelor noastre sunt fascinați de tot ceea ce este interactiv, de jocuri, quiz-uri și videoclipuri. Încercați să le ziceți că trebuie să participe la un concurs pentru a învăța capitalele Europei, sau scrieți-le pe o foaie, în caiet. Care metodă credeți că va fi mai eficientă? Este cumva evident că generația nativ digitala nu mai poate să se întoarcă la materia didactică seacă, plictisitoare, în format alb-negru, atâta timp cât copiii se joacă in tot felul de aplicații interactive, pe care le iubesc și pe care abia așteaptă sa le deschida. Prin urmare, educația trebuie centrată în jurul elevilor și a metodelor mai eficiente pentru ei. Ei sunt generația care caută informații singuri, ba mai mult, ne învață și pe noi unde găsim jocuri interesante. De cele mai multe ori găsesc fix ce îi interesează pe diverse website-uri și în aplicații. De ce să nu folosim această predilecție si pentru a-i ajuta sa invete?
Care sunt avantajele lecțiilor online?
În cadrul lecțiilor digitale, imaginea este corelată cu sunetul, prezentările sunt presărate cu infografice care le ușurează asimilarea informației, cu întrebări de control, mini teste și jocuri, toate frumos colorate, interactive și jucăușe. Cine nu ar învăța asa? Mulți dintre noi și-ar fi dorit să aibă acces la așa ceva, când eram copii. Demn de menționat este și faptul că elevii se pot pregăti online oricând doresc, fără a se simți presați de timp sau de către cineva. Învață în ritmul lor – pentru că nu avem cu toții același ritm de învățare sau capacitate de concentrare - și asta îi ajuta să fie mai relaxați și să asimileze informația mai eficient. Pur și simplu se pregatesc online ca să înțeleagă lecția la zi și să își facă corect temele.
De ce este important ritmul de învățare al copilului?
Fiecare copil este diferit prin felul în care asimilează informația de la școală. Unii sunt muzicali, alții vizuali, unii au o imaginație bogată, alții se descurcă mai bine la științele exacte. Prin urmare, nu ar fi frumos ca materia și metoda de învățare să fie personalizată, sau mai bine zis adaptată fiecarui copil? Școala tradițională nu are cum să acopere acest aspect în clase cu 25 de copii, fiecare diferit ca stil de invatare. Online însă ei pot avea acces la informație prezentată în mod diferit, care prin grafice, teste, videoclipuri sau imagini, reușește să facă lectiile intresante, atractive, amuzante și informative. Mediul online, având la dispoziție o multitudine de resurse, este cel mai bun mod de a oferi o învățare personalizată, adaptată fiecărui copil.
De ce se obțin rezultate mai bune în cazul lecțiilor online pe mobil?
Principalele motive sunt flexibilitatea și faptul că lectiile sunt accesibile oricui are conexiune la internet. Activitățile online se fac flexibil, fără un program anume, deci absenteismul se elimină cu totul, întrucât copiii învață când vor și mai ales cât vor, atât timp cât își predau proiectele/temele la timp. Un avantaj important este și faptul că, desi unii copii sunt mai vizuali iar alții se concentrează la mesajul audio sau scris, lectiile online le ofera tuturor optiuni. Poate unii au nevoie să asculte/citească din nou ceva ca să înțeleagă mai bine. Practic, în acest fel, fiecare copil are parte de învățare personalizată, în propriul ritm.
Beneficii pentru copii, dar și pentru părinți
Principalul avantaj este flexibilitatea studiilor, dar ar trebui menționata și eliminarea costurilor de transport, fata de lectiile particulare (care au și ele costul lor), menite să lămurească subiectele neînțelese. Prin aprofundarea materiilor pe o platformă online cei mici au mai mult timp liber pentru joacă. Părinții pot fi mereu la curent cu progresele copiilor, deoarece majoritatea metodelor de pregatire online asigură accesul lor la resurse. Un aspect la care puțini dintre noi ne gândim, dar care este totuși o realitate, este că unii copii sunt fie hiperactvi, fie mai timizi, retrași sau introvertiți, sau victime ale agresiunii colegilor răutăcioși. Aceștia sunt mult mai atenți atunci când învață singuri, fără să fie distrași de colegi. Poate nu au curajul să dea răspunsuri la oră, dar le știu. Online, ei pot să arate exact ce știu și progresele pot fi astfel fenomenale. Cert este că nu vom ști niciodată cât de benefica este pregatirea online, până nu încercăm si aflam care sunt rezultatele, pentru fiecare copil în parte.